TIPS & TRICKS

Adventure activiteiten zijn zeer leuk, enkel is het belangrijk dat je goed materiaal hebt en dit materiaal ook correct gebruikt.

Een voorbeeld:
Mountainbiken is erg leuk, mountainbiken indien het erg koud is, is ook leuk als je goede warme kledij en handschoenen aanhebt. Indien je dit niet hebt, is het echt afzien en proberen zo snel mogelijk terug te keren.

Zorg ervoor dat je je aanpast aan de omstandigheden en denk niet, maakt niet uit, ik kan dat wel aan zonder aangepaste kledij, materiaal en dergelijke.

Hierbij enkele nuttige tips die van toepassing kunnen zijn:

Kleding bij koude temperatuur

Bij koud of wisselvallig weer is er één gouden regel: werk in lagen
Liever verschillende dunne lagen boven elkaar, dan één hele dikke jas over je T-shirt. Als je het door fysieke inspanning te warm krijgt, dan kan je een laagje uitschieten. Het meest gehanteerde systeem is een zogenaamde 3-lagensysteem:

ONDERLAAG
--> zuigt lichaamsvocht op en geeft dat door aan de tussenlaag
Een onderlaag moet goed aansluiten aan je lichaamsvorm, maar ook weer niet te strak zitten. Ze kan het best bestaan uit een synthetische stof of van Merino wol.

TUSSENLAAG
--> houdt de warmte vast en geeft het vocht door aan de buitenste laag
Deze tweede laag kleding moet lekker los over je lichaam vallen, maar ook weer niet zo los dat er overal lucht kan ontsnappen. Een fleece wordt het meeste gebruikt als tussenlaag.

BOVENLAAG
--> "ademend": voert lichaamsvocht af naar de buitenlucht en houdt wind en regen tegen
Om je te beschermen tegen weer en wind heb je een goede buitenlaag nodig. Deze laag "de jas" is waterdicht, maar liefst ook ademend (Gore Tex, Hyvent, Dermizax, ...). Dat laatste houdt in dat de stof waaruit deze buitenste laag gemaakt is, het vocht overneemt van de tussenlaag en deze vervolgens transporteert naar de buitenlucht.

Slapen is belangrijk

Bij een meerdaagse trektocht zijn er maar twee dingen écht belangrijk: goed eten en goed slapen. Toch kan het indien het koud is soms moeilijk zijn goed te slapen.

Hierbij enkele tips om lekker warm te liggen 's nachts:

- Een goede slaapzak is niet te groot en heeft een mummievorm: onderaan smal, breed in het midden en terug smal bij je hoofd. Op die manier moet je lichaam niet teveel lucht opwarmen en krijg je het sneller warm (zie de afbeelding hieronder).
- Een kap is erg belangrijk: langs je hoofd kan je tot 60% van je warmte verliezen!
- Kruip warm in je slaapzak. Waarom? Een slaapzak maakt jou niet warm, jij maakt als slaper de lucht in de slaapzak warm. Het enige dat de slaapzak voor jou doet is die warmte lang vasthouden. - Kruip met zo min mogelijk kleding je slaapzak in. Sokken en een aansluitend t-shirt volstaan meestal. Als je veel kledij aanhoudt, dan houden die de warmte vast, waardoor de lucht in de slaapzak niet echt lekker warm wordt en je na een tijdje koud zal krijgen.
- Als het echt koud is of als je echt koud hebt, kruip je met al je kleren in je slaapzak en doe je steeds wat uit. Op die manier kun je langzaam warm worden en ga je steeds meer warmte uitstralen naar de lucht in de slaapzak. Na een tijdje heb je het dan warm en kan je lekker slapen.
- Drink wat warms voor te gaan slapen en eet voldoende.
- Een opgerolde trui kan prima dienst doen als kussen. Draai een zachte fleece binnenste buiten en steek er nog wat extra kleren in. Op die manier hoef je geen extra kussen mee te sleuren. - Gebruik steeds een isolerend matje. Zo voorkom je dat de koude grond te veel warmte van de slaapzak onttrekt. Een matje zorgt er dus voor dat je langer warm blijft en het is ook gewoon lekker zacht. - Gebruik een thermische lakenzak waardoor je weer in lagen gaat werken. Hierdoor kan je enkele graden kouder gaan.
- Kijk goed na voor je op trekking vertrek tot hoeveel graden je slaapzak kan gaan. Het is niet aangeraden om met een zomerslaapzak in het putje van de winter te gaan kamperen, want dan helpen bovenstaande tips niet genoeg om je warm te houden.

Rugzak

Wat is een goede rugzak?
Waarop moet je letten als je een goede rugzak wil:

- Zit de rugzak lekker?
- Heeft de rugzak dikke en stevige heupbanden? (het meeste gewicht rust daarop)
- Is het een goed merk? (goedkope rugzakken gaan minder lang mee en zitten minder confortabel)
- Heeft de rugzak goede verstelmogelijkheden? (Erg belangrijk voor de gewichtsverdeling en extra stabilisatie).

Hoe een rugzak inladen?
- Steek alles wat bereikbaar moet zijn tijdens de tocht op gemakkelijk bereikbare plaatsen zoals de zijzakjes of het bovenste deel van je rugzak. --> regenkledij, trui, kaart, kompas, wc-papier, zakmes, lunchpakket
- Zet al je slaapgerief onderaan --> tent, slaapzak, matje, ...¦
- Rol je kleren tot worsten en stop ze in aparte plastiek zakken, zo vind je alles sneller terug en bespaar je plaats.
- Steek zware stukken op schouderhoogte en dicht tegen je lichaam, zo komt het zwaartepunt van je rugzak zoveel mogelijk overeen met je eigen zwaartepunt. Als je zware stukken hoger steekt, verlies je je evenwicht. Als je ze lager steekt, belast je je heupen teveel en hindert de rugzak je bij het stappen. --> Test je evenwicht altijd even uit voor je aan acrobatische toeren begint. Een truckje, als je rugzak goed blijft staan als je hem neerzet is hij meestal goed ingeladen.
- Laat de verschillende zaken in je rugzak nauw aansluiten zodat er geen holtes ontstaan. Elke holte is namelijk verloren plaats en kan je evenwicht verstoren.
- Hang zo weinig mogelijk aan de buitenkant van je rugzak. Anders word je te vaak uit evenwicht gebracht en belast je je rug- en beenspieren meer dan nodig. Slaapmatje en de tentstokken kan je eventueel wel met de daarvoor voorziene riempjes aan de buitenkant van de rugzak vastmaken. Maar opbergen in de rugzak blijft het beste.
- Plak zaken die kunnen lekken met tape dicht zodat je rugzak niet plakt als dit zou lekken.

En dan de laatste stap:
1. leg je rugzak op de grond met het rugpand onder
2. pers met je knieën de bagage zo plat mogelijk (aangenomen dat er geen kwetsbare voorwerpen in zitten)
3. sjor de compressiebanden aan de zijkant strak aan (hiermee komt het zwaartepunt weer een stuk dichter bij je rug te zitten)

Wat bij regen?
Rugzakken zijn niet waterdicht, wel spatvrij. Om een rugzak goed tegen regen te beschermen moet je een regenhoes hebben.
Pak al je bagage in plastic zakken, bovendien vind je zo veel sneller je spullen terug.

Hoe draag je een rugzak?
Op het eerste gezicht is dat nogal wiedes: hang 'm om je schouders, trek de heupband aan en lopen maar.
Maar de praktijk is minder eenvoudig. Een fout die veel onervaren trekkers maken is dat ze de rugzak te veel op hun schouders laten rusten.

Een betere methode om je rugzak om te doen:
- Pak de rugzak en hang hem om je schouders
- Trek je schouders zo hoog mogelijk op
- Trek dan je heupband zo strak mogelijk aan
- Laat je schouders weer zakken

Als je dit goed doet, heb je maximale bewegingsvrijheid voor je schouders. Als ze nu echter nog iets naar achteren worden getrokken, dan heb je waarschijnlijk de rugzak niet goed ingepakt of de compressiebanden niet genoeg aangehaald (zie boven). Dat je heupgordel aanvankelijk een beetje knelt, is minder erg dan het lijkt. Doorgaans voel je er na een tijdje lopen niets meer van. Blijven je heupen tijdens de tocht nog steeds pijnlijk, dan kan het zijn dat je heupriemen te dun zijn. Een andere mogelijke oorzaak zijn de naden in je broek of ondergoed. Meestal is dit goed te verhelpen door ze een beetje te zakken of juist omhoog te trekken. Op volgende filmpje kun je zien hoe ze het aandoen (in het Engels).



HOW TO WEAR A BACKPACK

Goede botinnen

Schoenen vormen letterlijk en figuurlijk de basis van je loopplezier. Slechte schoenen zijn niet alleen ongemakkelijk, ze kunnen ook een slechte uitwerking hebben op je gewrichten. Het is daarom echt super belangrijk dat je goeie schoenen hebt.
Eén tip: koop GEEN bottinnen in een discountsupermarkt of ander grootwarenhuis. Die zien er misschien wel flashy uit, maar zijn meestal van een minderwaardige kwaliteit. Ze zijn meestal niet sterk genoeg en vallen letterlijk uit elkaar!!! Dat hebben we trouwens al verschillende keren meegemaakt tijdens JAP-projecten ...

Bottinnen geven steun aan je voet en enkel. Ze zorgen er dus voor dat je je voeten niet "minder gemakkelijk" zal omzwikken. Een geruststellende gedachte!

SOORTEN WANDELSCHOENEN - zie de tekening hieronder

De meeste buitensportwinkels gaan uit van vier categorieën, oplopend van soepele wandelschoenen voor lichte tochten (categorie A) tot bergschoenen voor alpien gebruik (categorie D).

A = Soepele wandelschoenen en dito zolen, (type "sportschoen") geschikt voor vlak terrein en verharde wegen. Deze schoenen hebben meestal geen enkelsteun en zijn daardoor niet geschikt om met zwaar beladen rugzak te lopen.

B = Trekkingschoenen met enkelsteun, geschikt voor heuvels en bergachtig terrein. Ook wel softwalkers genoemd. Beste keuze voor allround wandelaars zoals JAP-deelnemers!

C= Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in ruigere berggebieden. Iets robuuster dan B. Geschikt voor wie wat vaker van de gebaande paden en wegen afwijkt.

D = Stijgijzervaste alpinistenschoen voor het hooggebergte. Harde onbuigzame zolen, geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.

Idealiter kies je voor de JAP-projecten voor bergbottinnen van BC-categorie.